Over mijn werk

Foto: Lis Nathaly Art 2016

Desirée Blaauw | Rhederveld

Op telkens een andere manier maak ik dingen. Teksten, verhalen, tekeningen, plaatjes, collages, mozaïken, kralen, foto’s, gedichten…

Steeds weer iets anders. Zo val ik regelmatig van de ene passie in de andere en weer terug. Uit het niets kan ik mij ergens in verliezen, het volgende moment verveelt het mij weer en vind ik na zoveel tijd weer iets nieuws. Deze website dient als een verzameling van al die dingen die ik maak. Één plek voor alles.

. .

Vijf jaar geleden vond ik mijn passie in het maken van kralen. Hiervan maakte ik toen ook mijn werk. Deze figuratieve kralen, handgemaakt van polymeerklei, verkocht ik via het internet aan geïnteresseerden over de hele wereld. Dit onder de naam Dinobeads. Op een gegeven moment kon ik hier minder creativiteit in kwijt, omdat klanten vrijwel uitsluitend kralen op aanvraag wilden kopen, maar ook omdat ik mij meer moest focussen op mijn studie. Daarom heb ik er in 2018 een eind aan gekleid.

Op een gegeven moment verloor ik mij in het maken van zogeheten fotomanipulaties; collages waarin meerdere foto’s digitaal worden samengesmolten tot een nieuw beeld. Ik maakte gebruik van een combinatie van eigen foto’s en foto’s van anderen als bronmateriaal. Een steeds terugkerende inspiratiebron is vergankelijkheid. Veel werken zijn een magisch-realistische of surrealistische interpretatie van de symboliek uit 17e eeuwse Vanitas schilderijen.

Sinds in 2014 naar het prachtige Westerwolde verhuisd te zijn, blijft de prachtige omgeving inspireren, hoofdzakelijk tot fotografie. Daarin heb ik het te doen met een simpele smartphone-camera, waardoor kleurruis een gegeven is en fotografie in RAW-format er gewoon niet bij is. Geeft niet, soms moet je roeien met de riemen die je hebt. Als de perfect scherpe foto dan toch niet te maken is met deze camera, waarom dan niet de imperfecties omarmen? Mijn favoriete foto’s zijn close-ups in de natuur.

Mijn nieuwste passie is het maken van eigenzinnige mozaïeken. Tijdens wandelingen langs het water in het Rhederveld, vond ik steeds meer scherven van glas en keramiek. Ik begon ze te verzamelen; eerst zonder doel, gewoon omdat ze mooi zijn. Later vond ik de inspiratie om hier figuren van te leggen. Het verzamelen van, puzzelen met maar ook nadenken over deze scherven brengt me ontspanning en inspiratie.

Op deze site vind je in het linker menu een overzicht van categorieën. Momenteel bevat het; kralen, fotocollages, fotografie en mozaïeken. Binnenkort hoop daar schrijfsels en gedichten aan toe te voegen.